Gymnasiet
Gymnasiet
Studenter og Dimission 2020

Før sommerferien – på én af årets varmeste dage –  blev der holdt dimission for 3. G’erne og 4. MGK klasserne. Det var en festlig dag med en højtidelig stemning, som forløb markant anderledes, end den plejer. Istedet for at samles alle sammen i koncertsalen, blev dimissionen afviklet i etaper med 2 klasser ad gangen – én i salen og én på balkonen.

Tilsvarende blev de nyudsprungne studenter sendt af sted  – forskudt – men ellers efter alle kunstens regler, hvor forældre, søskende og kærester bevæbnet med et hav af mobiltelefoner forevigede de episke øjeblikke, hvor studentervognen kører væk.

 

 LIV, MOTIVATION & FÆLLESSKAB

Inden da havde rektor Anette Holst holdt en stærk og meget bevægende tale til studenterne, hvor hun kom ind på, hvordan kor og musiklivet på Sankt Annæ Gymnasiet i særdeleshed har haft svære vilkår under Corona-nedlukningen.

– Korsang og musik, som jo er en vigtig del af SAGs liv har haft særligt svære vilkår her under nedlukningen og genåbningen. Korsang, Big Band, SASO og samspil er noget man gør sammen med andre og for andre. Det er svært at gøre hver for sig.

–  Vigtigheden af det fysiske fælleskab og det sociale samvær blev tydeligt under corona-nedlukningen. At gøre noget sammen med andre er det, der giver mange af os mening og det, er det der danner os og betyder noget for læringen. Den virtuelle undervisning gik godt, men kan ikke stå alene i længden. Det fælleskab, vi har på SAG, er en vigtig del af skolekulturen og det at gå i gymnasiet – uden det forsvinder meget liv og motivation.

 

LAD IKKE AFSTANDEN KOMME IMELLEM OS

Anette Holst citerede også Gudrun Marie Schmidt’s kronik fra Politiken 8. Maj, som handlede om, hvad det gør ved os, at vi overalt bliver mødt med henstillinger til at holde afstand.

-“Afstand er det ord, vi bruger til at beskrive mangel på fortrolighed, mangel på nærhed, mangel på kontakt og mangel på samhørighed.

(…) Afstand er kraftfuldt. Det er samtidig det eneste, der kan hele et knust hjerne. Det er det eneste, der kan ophæve en forelskelse. Afstand skaber afstand. Og afstand hindrer en sygdom i at sprede sig. (…).Lad ikke afstanden komme imellem os.”

Hun opfordrede de unge mennersker til at holde kontakt, holde fast i samhørigheden og bevare nærheden med hinanden, – også når SAG ikke længere er en del af hverdagen – og dermed ikke længere er et naturligt omdrejningspunkt for at mødes og dyrke fællesskabet.

 

KAN IKKE REJSE OG VÆLGE FRIT

I talen kom Anette Holst også ind på, hvordan verden lige nu ser anderledes begrænsende ud, i forhold til hvad de unge mennesker har mulighed for.

– Ofte siger jeg her fra talerstolen til studenterne – hele verden ligger åben for jer. I vælger selv, hvad I vil. Vil I studere, vil I rejse…Lige nu er verden noget mere usikker. I kan ikke vælge hvad som helst. Det giver lige nu ikke mening at spørge sig selv om man vil rejse rundt i Sydamerika, arbejde på et børnehjem i Brasilien eller studere i USA. Den type Fremtidsplaner er udsat på ubestemt tid. Hvad er muligt, Hvilke drømme kan realiseres? Hele verden ligger i bogstaveligste forstand ikke åben, meget er ”lukket” – og ikke anbefalet eller lige frem frarådt.

– Vi er ikke vant til begrænsninger. I har måtte vænne jer til, at det lige nu er et vilkår.. (…) Måske har I fået blik for andre værdier, andre måder at gøre tingene på.

 

HVILKE VÆRDIER SKAL VI BYGGE PÅ

Netop værdierne og fremtidens udfordringer var også et tema, som fandt vej til årets Dimissionstale.

– Måske er det nogle andre dyder, der kommer i højsædet? Coronatiden har fremtvunget et øget fokus på både besindighed og mådehold. Mådehold er I blevet tvunget ind i via de mange restriktioner og med dette en refleksion over, hvad er vigtigt, når alt ikke er muligt. Måske bliver I en årgang, der har lært mådehold og besindighed i en meget tidlig alder. Det lyder måske kedeligt, men det er også vigtige dyder.

– I er dem, der skal forme vores fremtid og løse klimaproblemer og andre globale udfordringer og deale med regningen efter Corona, og det kræver innovationskraft, omstillingsparathed og alt det samfundet allerede efterspørger, men det kræver også nogle der tør spørge til, hvordan vi vil leve vores liv? Hvad er det for værdier vi skal bygge på, når alt ikke er muligt?  (…) Jeg er helt tryg ved, at det er jer, der skaber vores fremtid og jeg har stor respekt for den måde, I har taklet den her periode på. Og ja, der er også en tid efter corona, hvor verden vil åbne sig igen og I er med til at skabe den.

 

NYD, FEJR OG MÆRK FRIHEDEN

Rektor afsluttede sin stærke tale med endnu engang at understrege vigtigheden af at bevare nærheden til hinanden og nyde studentertidens fravær af krav på den måde, som det nu er muligt.

– Og selv om I stadig skal holde afstand, så læg ikke afstand til hinanden. Nyd at fejre jer selv, nyd en periode uden krav, og fest på den måde det nu kan lade sig gøre. Mærk den frihed, der er. Vi ses til gallafest i efteråret.

– Hermed dimitterer jeg denne del af årets studenter på SAG. Et stort tillykke fra alle os på SAG.

 

Fotos: Andrea Hoffmann / SAG og  Ulrik Brasch / SAG

KALENDER OG NYHEDER
 • Gymnasiet
  Elever var til “live” koncert – se med her
  I stedet for kulturnatten, som traditionelt er en stor dag for Sankt Annæ Gymnasium, blev der i dag livestreamet en række koncerter direkte fra koncertsalen. Se med her
 • Gymnasiet
  Man 14.09.2020 / kl. 17:00
  Virtuel Event
  VIRTUEL FORÆLDREAFTEN
  Virtuel fortældreaften omkring studieretningsvalg 14/9, 2020.
 • Gymnasiet
  Studenter og Dimission 2020
  Rektor Anette Holst opfordrede tale de unge mennesker til at holde fast i samhørigheden
 • Gymnasiet
  Coronavirus: Seneste nyt i gymnasiet
  Information mht. coronavirus, virtuel undervisning og datoer for åbning af gymnasiet.
 • Gymnasiet
  Tidligere SAG’er bliver ny uddannelsesleder
  Velkommen til Mathias Grange Persson, der i denne uge tiltrådte stillingen som uddannelsesleder i gymnasieafdelingen.
 • Gymnasiet
  Elever til finalen i GEO-OL
  Elever fra Sankt Annæ Gymnasium har kvalificeret sig til finalen i DM i Geografi
 • Gymnasiet
  MUSIKKEN FINDER VEJ OVERALT
  Patrik er opvokset først på Nørrebro og siden Frederiksberg. Frederik er fra Hvidovre. Fælles for begge drenge er, at de brænder for musikken og sangen. Og at de lige er startet i 1.G på Sankt Annæ Gymnasium. Vi har sat dem stævne og spurgt dem, hvordan det er at blive introduceret til det musikalske miljø.
 • Gymnasiet
  SAG elever til VM i debat i Bangkok
  Mens de fleste gymnasieelever har holdt sommerferie, har fire SAG elever knoklet i Bangkoks varme til to store internationale debatturneringer. 
 • Gymnasiet
  Dimission 2019
  Skoleåret er gået på hæld, og det blev d. 29. juni markeret ved en flot og festlig dimission for vores nyslåede studenter fra 3.g og MGK-klasserne.
 • Gymnasiet
  Student 2019 på SAG
  Her er et lille udpluk af dagens studenter på SAG.
  Tilykke med dagen til alle vores studenter.
 • Gymnasiet
  Dimissionsfest fredag den 28. juni
  Sankt Annæ Gymnasium holder dimissionsfest på fredag den 28. juni kl. 8.30

  Vi anbefaler, at I kommer i god tid.
 • Gymnasiet
  Årets første student
  Stort tillykke til Karla fra 4. MKG, der i dag blev student efter sin eksamen i billedkunst, som hun bestod med et flot 12-tal.
 • Gymnasiet
  Gallafest
  Der var masser af store smil og kjolesving på Sankt Annæ Gymnasium d. 10. maj, da skolen åbnede dørene til årets længe ventede gallafest for 3.g'erne.
 • Gymnasiet
  Besøg i Copenhagen Suborbitals
  En håndfuld dedikerede fysikelever har kastet sig over projektet CanSat, som handler om at opsende en satellit på størrelse med en dåse. Læs mere.
 • Gymnasiet
  Priser til SAG-elever
  I weekenden løb konkurrencen, Unge synger klassisk, af stablen i Baltoppen i Ballerup. Igen i år var omkring halvdelen af deltagerne nuværende eller tidligere SAG-elever.